Dicționar de sinonime

Sinonime deschia

Cuvântul „deschia” are următoarele sinonime:

deschia ( verb )
  • a descheia


Sinonime Apropiate

  • desface - a descompune, a desprinde, a dezmembra, a despărți, a dezbina, a separa, a izola, a detașa, a deschide

Dex deschia

  • descheiá 1 A deschide gura. 2 A deschide un obiect. 3 A descuia. 4-5 A (se) desface. 6-7 A (se) dezmembra. 8 A se dezmorți. 9 ( nasturi) A scoate din butonieră a desbumba, a descheptura (1), a deschiotora, a dezmembra. 10 (. i. obiecte de îmbrăcăminte încheiate) A desface din nasturi, copci a desbumba, a descheptura (2), a deschiotora, a dezmembra. 11 (; deșteia) A se dezbrăca. 12 (; găini; orice fel de păsări de casă) A se lărgi orificiul prin care ies ouăle.
  • DESCHEIÁ, deschéi, I. 1. A scoate un nasture din butonieră, a face să nu mai fie încheiat. 2. (Despre obiecte compuse din bucăți; despre bucățile care alcătuiesc un întreg) A se desface din încheieturi. – disclavare.
  • DESCHEIÁ, deschéi, I. 1. (Cu privire la nasturi) A scoate din butonieră, a face să nu mai fie încheiat. Laura își descheie și își încheie nasturii mînușilor. C. PETRESCU, Î. II 46. ♦ A desface (o haină) prin scoaterea nasturilor din butonieră. Descheind vestonul unuia căzut pe spate, cu brațele desfăcute în lături, se simți cuprins de după gît. CAMILAR, N. I 294. ♦ (Cu privire la persoane) A-i desface o haină prin scoaterea nasturilor din butonieră. Descheie copilul la gît. 2. (Despre obiecte compuse din bucăți, despre bucățile care alcătuiesc un întreg) A se desface din încheieturi. Încep a se descheia corăbiile din toate cuiele lor cele de fier. GORJAN, H. I 131. ◊ Merg... pe jos, să mi se mai descheie oasele. POPOVICI-BĂNĂȚEANU, la TDRG. – Variantă: deschiá (DELAVRANCEA, S. 145) I.


Antonime deschia

  • A descheia ≠ a încheia


Sinonimul cuvântului deschia

Sinonimul cuvântului deschia


Testează-te!