Dicționar de sinonime
Sinonime scit
Cuvântul „scit” are următoarele sinonime:
scit ( adjectiv )
- scitic
Sinonime Apropiate
- psihoză - nevroză, surescitare, obsesie, idee fixă
- nerăbdare - neastâmpăr, nervozitate, impaciență, încordare, tensiune, febrilitate, surescitare, înfrigurare, agitație
- nerăbdător - nestăpânit, agitat, impacientat, neastâmpărat, încordat, febril, surescitat, nervos
- nervi - enervare, surescitare, iritare, agitația, nervozitate, dinamism, energie, vigoare
- nervozitate - enervare, iritare, surescitare, irascibilitate, nerăbdare, neastâmpăr, impaciență, încordare, înfrigurare
- deștepta - a trezi, a scula, a-și da seama, a realiza, a deveni conștient, a produce, a provoca, a stârni, a suscita
- enervare - tensiune, agitație, iritare, surescitare, indispoziție, agasare
Dex scit
- SCIT, -Ă, sciți, -te, și , 1. și Persoană făcând parte dintr-o populație indo-europeană nomadă care a trăit, timp de mai multe secole Î.H., în regiunile din nordul Mării Negre. 2. Scitic. – Din Scythes, Scythae.
- SCIT, -Ă, sciți, -te, și , 1. și Persoană făcând parte dintr-o populație indo-europeană care a trăit, timp de mai multe secole înainte de Cristos, în regiunile din nordul Mării Negre. 2. Scitic. – Din Scythes, Scythae.
- SCIT, -Ă, sciți, -te, și Persoană făcînd parte din populația care a trăit timp de mai multe secole înaintea erei noastre, în regiunile de la nordul și vestul Mării Negre, în stare nomadă sau sedentară. (Adjectival) O idee analoagă a inspirat pe argintarul elen care va fi lucrat vasul... dupe cererea vreunui rege scit. ODOBESCU, S. II 275.
- SCIT, -Ă , (locuitor) care aparținea unei populații indo-europene nomade, în stepele din nordul Mării Negre și ale Mării Caspice; scitic. ◊ limbă iraniană veche vorbită de sciți; scitică. (< fr. scythe, lat. scytha)
- SCIT ~ți m. ist. Persoană care făcea parte dintr-o veche populație indo-europeană ce locuia în sec. VIII-VII î.e.n. în stepele din nordul Mării Negre. /<fr. scythe, lat. Scythane