Dicționar de sinonime
Sinonime dospi
Cuvântul „dospi” are următoarele sinonime:
dospi ( verb )
- a crește, a fermenta, a se umfla
- a mocni, a coace
Alte sinonime:
- fermenta
- a răsări
- a aveni
- a fierbe
- a fi cuprins de somn
- a dormi îndelungat
Sinonime Apropiate
- fermenta - a dospi, a fierbe, a se altera, a se strica, a se acri, a se descompune, a râncezi
- încinge - a înfierbânta, a înfoca, a încălzi, a coace, a fermenta, a se altera, a se strica
- dilata - a mări, a umfla, a crește, a lărgi
- crescut - dezvoltat, mărit, evoluat, extins, umflat, amplificat, sporit, dospit, ridicat
- fiert - clocotit, fierbinte, fermentat, dospit, supărat, amărât, necăjit, trist, otrăvit
- împlini - a completa, a întregi, a rotunji, a (se) dezvolta, a crește, a se îngrășa, a realiza, a executa, a înfăptui
- progres - propășire, dezvoltare, înaintare, creștere, mers-înainte
- progresa - a înainta, a propăși, a se dezvolta, a crește, a spori, a evolua, a se perfecționa, a se înnoi
- progresie - creștere, înaintare
- puhav - buhăit, gras, obez, umflat, afânat, moale, înfoiat
- regres - declin, decădere, descreștere, reflux, involuție
- sălta - a ridica, a înălța, a sări, a zvâcni, a țâșni, a crește, a se dezvolta
- spori - a crește, a se mări, a se majora
- spor - adaos, plus, creștere, mărire, majorare, câștig, beneficiu, supliment, folos
- vegeta - a trăi, a se dezvolta, a crește, a lâncezi, a stagna
Dex dospi
- dospí A veni. 2 A avea superioritate. 3 A învinge. 4-5 ( aluat) A (se) transforma într-o masă afânată, crescută sub acțiunea unui ferment sau a unei substanțe chimice specifice introduse intenționat. 6-7 A ajunge sau a face să ajungă la maturitate în vederea cultivării. 8-9 (, ; grâu) A (se) coace (13). 10-11 (; pământ) A (se) afâna. 12 A mocni. 13-14 ( produse, alimente, fructe) A fermenta. 15-16 A (se) mura. 17 ( unele materii) A se descompune în condiții specifice de temperatură și umiditate. 18 A avea o nouă formă. 19 A se macera. 20 A putrezi. 21 A se altera (3-4).
- DOSPÍ, 3 dospește, IV. 1. (Despre aluat) A se transforma într-o masă afânată, crescută sub acțiunea unui ferment sau a unei substanțe chimice specifice introduse intenționat. 2. (Despre alimente) A suferi un proces (natural) de fermentație, modificându-și (în bine sau în rău) gustul sau aspectul. 3. (Despre unele materii organice) A fermenta sub acțiunea unor fermenți naturali, în condiții specifice de căldură, umezeală etc. – Din dospeti.