Dicționar de sinonime
Sinonime perfora
Cuvântul „perfora” are următoarele sinonime:
perfora ( verb )
- a găuri
- a străpunge
- a sfredeli
- a composta
Alte sinonime:
- composta
- găuri
- sparge
- a scobi
- a petrece
- a potricăli
- a găuni
- a borteli
- a borti
- a butori
- a răzbici
- a sclidiri
- a [se] găuri
- a [se] sparge
- a penetra
- a poansona
- a sparge
- a taroda
- a transpersa
- a traversa
- a trece prin
- a sfredeluși
Sinonime Apropiate
- găuri - a perfora, a străpunge, a sparge, a sfredeli, a borteli, a (se) rupe, a (se) uza, a (se) zdrențui, a se caria
- străpunge - a perfora, a găuri, a sparge, a pătrunde, a penetra, a străbate
- composta - a perfora, a găuri
- săgeta - a străpunge, a înjunghia, a împunge, a înțepa, a ironiza
- scobi - a găuri, a ciopli, a săpa, a grava, a evacua
- caria - a se găuri, a se strica
Dex perfora
- perfora 1 ( bilete, tichete ) A străpunge cu ajutorul unui dispozitiv special, pentru a anula, a viza a composta. 2 ( obiecte, materiale ) A găuri cu ajutorul unei unelte. 3 ( pereții găurii de sondă) A executa orificii sau canale în dreptul stratului productiv, pentru a asigura căi de aflux fluidului din strat în gaura de sondă. 4 ( părți ale corpului) A străpunge, a traversa lăsând în urmă o gaură. 5 ( organe, țesuturi) A se găuri în urma unui proces inflamatoriu, a unui traumatism
- PERFORÁ, perforez, I. 1. A face o gaură care străpunge un material. ♦ A străpunge cu o mașină specială bilete, tichete etc. pentru a marca. 2. și A (se) sparge, a (se) găuri, a produce sau a apărea un orificiu ca urmare a unui proces patologic. – Din perforer.
- PERFORÁ, perforez, I. 1. A găuri ceva cu ajutorul unei unelte. Mașină de perforat ♦ A străpunge un carton (foi dintr-un registru, tichete, bilete) cu ajutorul unei mașini speciale. Ai pune-o p-asta la tors și la spălat rufe? – Ba bine că nu!... La perforat bilete în tramvai. C. PETRESCU, Î. II 123. Biletele, domnilor! zice conductorul, intrînd cu zgomot în compartimentul nostru... Eu întind biletul meu conductorului, care mi-l perforează. CARAGIALE, O. II 266. 2. (; despre țesuturi sau organe) A căpăta o perforație în urma unei leziuni, a unui proces inflamator, a unui traumatism etc.