Dicționar de sinonime
Sinonime refrigera
Cuvântul „refrigera” are următoarele sinonime:
refrigera ( verb )
- a îngheța
- a răci
Sinonime Apropiate
- frigider - răcitor, refrigerator, frigorifer
- penurie - sărăcie, lipsuri, mizerie, pauperitate
- piftie - răcituri
- amăreală - amărăciune
- privațiune - lipsă, sărăcie, mizerie
- secătui - a epuiza, a istovi, a vlăgui, a sărăci, a seca
- jale - tristețe, amărăciune, dezolare, mâhnire, durere, doliu
- tristețe - amărăciune, mâhnire, jale, apăsare, deprimare
- fiere - colecist, vezică biliară, bilă, venin, necaz, amărăciune, amar, supărare, răutate
- geros - (foarte) rece, înghețat, friguros, glacial
- glacial - înghețat, polar, rece, distant, neprietenos, rezervat
- goliciune - nuditate, golătate, sărăcie, lipsuri
- goni - a alerga, a fugi, a o lua la picior, a fugări, a hăitui, a mâna, a alunga, a izgoni, a ostraciza
- hățiș - desiș, mărăciniș, sihlă, hălăciugă
- hirsut - zbârlit, vâlvoi, ciufut, urâcios, posac, ursuz, morocănos
Dex refrigera
- refrigera 1 A răci un produs până la o temperatură apropiată de punctul de îngheț, în scopul conservării lui îndelungate. 2 A îngheța.
- REFRIGERÁ, refrigerez, I. , și A (se) răci până la o temperatură apropiată de punctul de înghețare. – Din réfrigérer.
- REFRIGERÁ, 3 refrigerează, I. A îngheța.
- REFRIGERÁ I. A răci un produs până la o temperatură apropiată de punctul de îngheț; a îngheța. .
- REFRIGERÁ intr. a răci un produs alimentar până la o temperatură apropiată de punctul de îngheț. (< fr. réfrigérer, lat. refrigerare)
- A REFRIGERÁ ~éz tranz. A face să se refrigereze. /<fr. réfrigérer
- A SE REFRIGERÁ se ~eáză intranz. A se răci până la o temperatură apropiată de punctul de înghețare. /<fr. réfrigérer
- REFRIGERÁ vb. I. În gastronomie, a răci un produs până la o temperatură apropriată de punctul de înghețare; în expr. curente: a pune un aliment la gheață, a-l răci la frigider, a-l răci pentru a se întări, dar fără a îngheța; din fr. refrigerer (= a răci).
- REFRIGERÁ (< , ) I , și A (se) răci un produs până la o temperatură apropiată de punctul de înghețare, la care este încetinită dezvoltarea microorganismelor, pentru a putea păstra produsul în stare naturală un anumit timp, în funcție de structura țesuturilor. R. cărnii de bovine se face la temperatura de -3°C și -5°C pentru cea de porc etc.